
Warmtepomp

VenFeld warmtepomp
Onze warmtepomp is een bijzonder product. Dat zegt natuurlijk iedereen over zijn eigen product, maar de meest voorkomende warmtepompen zijn op dit moment de Lucht water warmtepompen. Onze warmtepomp is van het type water water warmtepompen. Dit houdt in dat de pomp water als bron heeft van een lagere temperatuur met vaak een grotere hoeveelheid aan liters beschikbaar. Water-water warmtepompen komen in aanmerking voor dezelfde subsidieregelingen als lucht-water warmtepompen
Hoe werkt de VenFeld warmtepomp?
De bron wordt door de warmtepomp kouder gemaakt ofwel warmte uit onttrokken en het doelvat wordt daarmee opgewarmd.
Dit gaat vele malen efficiënter dan bij een lucht water warmtepomp, omdat energetisch minder energie in 1 kuub lucht zit dan in 1 kuub water met dezelfde temperatuurafname.

Propaan gas
Met de warmtepomp maken wij gebruik van minder gangbaar gas voor onze compressie, namelijk R290 ofwel Propaan. Een voordeel van dit type gas is dat het in grote getalen aanwezig is en de impact op het milieu veel kleiner is mocht het ontsnappen. Dit gas is ruim beschikbaar en heeft een zeer lage impact op het milieu. Ter vergelijking: R290 heeft een Global Warming Potential (GWP) van slechts 3, terwijl andere koudemiddelen waarden tot wel 1500 kunnen bereiken.
Voordelen
Een bijkomend voordeel van R290 is dat het eenvoudig hogere temperaturen kan bereiken met relatief weinig energie. Hierdoor is onze warmtepomp uitermate geschikt voor gebouwen met oudere radiatoren of een hogere vraag naar tapwater.
De warmtepomp maakt de bronleidingen kouder, wat zorgt voor een efficiëntere opname van warmte. Dit resulteert in een dubbele energiewinst: de warmte wordt beter benut en de warmtepomp werkt efficiënter.
De COP (Coefficient of Performance) van onze warmtepomp blijft zelfs bij een lage aanvoertemperatuur zeer hoog. Dit betekent dat er relatief weinig elektriciteit nodig is. Wat gunstig is voor zowel de energierekening als de belasting van het elektriciteitsnet.

Werking
Onze warmtepompen zijn beschikbaar tot 16 kW op een 1-fase aansluiting. Voor hogere vermogens schakelen we over naar 3-fase krachtstroom. Onze bouwwijze maakt het mogelijk dat onze zonthermische buizen de warmtepomp soms zelfs volledig kunnen omzeilen. In dat geval wordt de opgewekte warmte direct afgegeven aan een opslagvat of verwarmingsinstallatie, wat de efficiëntie verder verhoogt.
Nachtmodus
De warmtepomp kan binnenshuis worden geplaatst en dankzij de nachtmodus warmte produceren met een laag geluidsniveau. Hierdoor wordt het stroomverbruik en de frequentie beperkt, maar dankzij instelbare profielen kan de capaciteit tijdens de nachtelijke uren naar wens worden aangepast.